IPL apparaat – zelf je schaamhaar verwijderen

IPL apparaat

In een eerder artikel hebben we het verwijderen van je schaamhaar met een IPL behandeling al besproken. Enkele jaren geleden heeft Philips ook een IPL apparaat op de markt gebracht, waarmee je zelf aan de slag kunt.

De ontwikkeling van deze apparaten gaat hard. Bij de eerste versies waren veel behandelingen nodig en was je schaamstreek uiteindelijk ongeveer een maand haarvij. Bij de laatste versie van de Philips Lumea wordt gegarandeerd dat het haar minimaal een half jaar wegblijft en zijn er slechts drie behandelingen nodig om vrijwel al de haartjes te verwijderen.

Hoe werkt een IPL apparaat

IPL is een afkorting van ‘Intense Pulsed Light’. Met sterke lichtpulsen verwarmt het IPL apparaat het haarzakje. Door de warmte die bij de lichtpuls vrijkomt, komt het haartje los en beland het haarzakje in een zogenaamde ruststand. Hierdoor duurt het enkele maanden voordat de haartjes weer beginnen te groeien.

1

2

3

4

5

Verschil met een professionele IPL behandeling

Bij een professionele IPL behandeling worden de haarzakjes definitief vernietigd. Hierdoor zal het haar in de regel niet meer terug groeien. Wanneer je zelf met een IPL apparaat aan de slag gaat, worden de haarzakjes slechts tijdelijk in een rustfase gebracht. Het schaamhaar zal hierdoor een aantal maanden niet groeien.

De voordelen en nadelen van een IPL apparaat

Een van de grote voordelen van een IPL apparaat is dat het haar tegenwoordig meer dan een half jaar weg zal blijven, na slechts een paar behandelingen.

Pijnloos en geen huidirritatie

Daarnaast is de behandeling pijnloos en zal je in de regel geen last hebben van een geïrriteerde huid. Bij het scheren en epileren van schaamhaar is dit vaak wel het geval.

Doordat de haartjes zo lang wegblijven bespaar je jezelf veel tijd en wellicht ook ellende. Scheren en epileren kost veel tijd als je een gladde schaamstreek wil behouden. Zeker als je je schaamhaar scheert, zal je dit gemiddeld twee tot drie keer in de week moeten doen om het glad te houden.

Bij scheren worden de haartjes ook steeds harder, naarmate je vaker scheert. Bij een IPL behandeling is dit niet het geval. Als de haartjes na lange tijd weer teruggroeien, zullen deze zachter zijn. Dit laatste geldt ook bij epileren, omdat je hierbij ook de volledige haar verwijdert.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo werken de apparaten vaak niet goed op een zeer donkere huid. Ook is het niet geschikt voor alle haarkleuren. Zo zal het apparaat niet goed werken bij rood, zeer lichtblond of grijs/wit haar.

Daarnaast is een IPL apparaat behoorlijk duur in de aanschaf. Bij dat laatste moet je je echter wel bedenken dat het apparaat jaren meegaat en je gedurende die jaren veel geld bespaard op andere methodes om je schaamhaar te kortwieken.

Beste IPL apparaat

De Philips Lumea komen steevast altijd als beste uit de testen, maar de afgelopen jaren zijn er ook concurrenten opgedoken die vaak voor een lagere prijs ook een behoorlijk goed product leveren. Hieronder volgen de beste IPL apparaten van dit moment op basis van prijs en kwaliteit:

Geef een antwoord